.

AD BANNER

Yemekler

    Y E M E K L E R     

En özel yemek olarak düğünlerde "İskilip Dolması" yapılmaktadır. 

İSKİLİP DOLMASI; “Dolma” deyince çoğunuzun aklına “Biber Dolması”, “Kabak Dolması” falan gelir. Değil değil, alakası yok. İskilip Dolması özel günlerde, özellikle düğünlerde yapılan bir yemek türüdür.

Malzeme: Pirinç, et

Büyük kazanların tabanına kemiksiz et yaklaşık 10 cm yüksekliğinde sıralanıyor. Temiz sac ayağı (üç ayaklı demir) kazanın ortasına yerleştiriliyor. Sac ayağının üzerine yaklaşık 50 cm uzunluğunda temiz bir tahta konuluyor. Önceden ayıklanıp yıkanmış, beyaz bez torbaya yarıya kadar doldurulmuş pirinç, torbayla birlikte bu tahtanın üzerine yerleştiriliyor. Kazanın kapağı kapatılıp, hamurla kazanın ağzı iyice sıvanıyor. Buhar çıkması için bu hamurda bir miktar delik bırakılıyor. Bir çeşit düdüklü tencere gibi.

Bu şekilde düğünlerde yaklaşık 10 kazan hazırlanıyor.

İskilip Dolması ile ilgili bu yazıyı okuyun lütfen (Buraya Tıklayın)

Hazırlanan bu kazanların altına direkt olarak ateş verilmeyip bir kenarda yanan odunların közleri konuluyor. Akşam saat 21.00 de falan başlayan pişme işlemi ertesi gün sabah saat 10.00’a kadar devam ediyor. 10-11 saatlik hafif ateşte pişme süreci. Kazanların başında gençler nöbet tutarak sürekli közünü destekliyorlar. Kazandaki et; et suyunun buharı ile de pirinç yavaş yavaş pişiyor.

Saat 10.00 da kazan açılıyor. Et suyu buharında pişmiş pirinç karıştırılarak kabartılıyor.

Saat 11.00 civarında yemek başlıyor. Önce çorba veriliyor. Sonra İskilip Dolması lenger denilen büyük kalaylı bakır tabaklara konuluyor. Üzerine et suyu gezdiriliyor, lokum gibi pişmiş kemiksiz etle öbek yapılıp servis ediliyor. Yanında mutlaka İskilip Turşusu ve sirkeli cacık bulunuyor.


Peşinden verilen un helvası standart menünün değişmez bir parçası.

İskilip’e, memleketime özgü bir yemek; bir İskilip düğününe katılmanızı öneririm.

Suat Zobu

 …KÖYÜMÜZDEKİ BAZI YEMEK ÇEŞİTLERİ...
Tüm Anadoluda olduğu gibi başta tarhana çorbası olmak üzere pek çok çorba çeşidi ile genellikle sulu yemekleri saymak mümkündür. Sulu yemek kültürünün gelişmesi Yerliköy'de yufka ekmek kullanılmasına bağlanabilir.






BAZI YEMEK ÇEŞİTLERİ: 

TARHANA ÇORBASI

TOYGA AŞI: Bir çorba çeşidi. İçine kuru fasulye, nohut, yarma katılarak yapılır. Biraz ekşimsi bir tad verilir. Görünüş olarak aşureye benzerliği vardır.


YARMA AŞI: Bir çorba çeşidi. Yoğurtlu veya yoğurtsuz olabilir. Yoğurtlusuna başka yerde yayla çorbası da denir (Bizden çalmışlar :)).


PİRİNÇ ÇORBASI: Pirinçle yapılır. Sütlü veya sütsüz olabilir.

ÇATAL AŞI: Bir çorba çeşidi. Erişte ve yeşil mercimekle yapılır. Yoğurtlu veya yoğurtsuz olabilir.

BULGUR ÇORBASI: Bulgurla yapılır. İçine domates biber vb sebzeler de katılabilir.

YIRTMA AŞI: Taze asma yaprağıyla yapılır. Yapraklar elle yırtılarak parçalanır. İçine yarma konularak yapılır. Üzerine yoğurt dökülerek yenir. Taze soğanla, yufka ekmekle çok lezzetli olur.

BULGUR PİLAVI

PİRİNÇ PİLAVI

KEŞKEK

MADIMAK

HAVLA (UN HELVASI): Çorum unu iyice pembeleşinceye kadar tereyağıyla kavrulur. Önceden hazırlanan sıcak şerbet yavaşça bu una karıştırılarak helva hazırlanır. Ilıkla sıcak arası servis yapılır.

TURŞU: Turşu İskilip Turşusuyla aynıdır. Salatalık, göğ domates (Yeşil), acur, kelek, biber salamuraya yatırılır. Yeteri kadar bekletildikten sonra salamura suyu süzülür. Üzüm sirkesi ile turşu kurulur. Afiyetle yenir.

Suat Zobu




.