.

AD BANNER

Yelliköyden Mektup 1


Sevgili arkadaşım,
Yelliköyden bi urttan gittiniz. Bi dinnak olsun haberinizi alamadık. Küşümleniyok açıkçası. Mektup salmaya keşik gelmedi ellağam. Ben seni daha yangılı bilirdim oysa. Şindi sana kerç etmekte haksız mıyım allasen?

Neyise nasılsın iyi misin? Çoluk çocuk iyilerdir inşallah.

Buraları soracak olursan şükür yuvarlanıp gidiyoruz. Köyü soracak olursan herkez işinde gücünde işte. Konu komşu da iyiler çok şükür. Mıstafa bıldır bu zaman askere gittiydi tam bi sene oldu. 6 ay kaldı gelmesine. Herkez iyi hoşta komşunun torunları çok feşel kız anam. Gobelleri çok çılpık. İyice şinnediler bu ara. İkide bir cam kırma mı dersin, evi barkı taşlama mı dersin. Neyse..

Tavuğa, culuğa gelince; bizim tavuk soyhalar pinniğe yımırtlıyacağına, iriliğin biciğine dadanmışlar. Kapıyı ırık görünce oraya yımırtlıyolar. O dağal bi gancık köpek dadanmış ikide bir yımırtaları yiyo soyha. Bizim samannığın ardına da bi köpek gunnamış, tam dokuz tene eniği var. İlazımlı bi şey olsa bi dene olsun gunnamaz meret. Gözünü gözle dur alimallah.

Geçen gün bize misafir geldi. Bizim yeni gelin misafirlere Kuyu'nun buz gibi suyu dururken Çalhama'nın suyundan çay yapmış. Mıradın abdest suyu gibiydi valla. İrezil kepaze olduk. Çalhama dedim de aklıma geldi. Tam zunnuğuna birisi ağaç çakmış. Onu çıkartmak için çok uğraştılar. Poresi kırıldı. Yüzüm sizden gara olsun orda bi de it üleşi vardı. Abariyyy nasılda yiril yiril kokuyo bi görsen. Bi Allahın kulu çıhıpta onu oradan kaldırıp atmıyo.

Havalar ısınmaya başladı yavaş yavaş. Bağ bahça işleri başladı bi taraftan. Biz de Gira günü bahçayı maşaladık, kemireleri serdik. Damın temeğine kadar kemire dolduydu. Gelinler birezini tezek yaptılar. Düşenbeye kadar bahçayla uğraştık, ikişer maşalama topalak, baldırcan, gumpir ektik. Madeniz, dorotu ney de ektik. Su sıyırdıp bahçeyi suvardık. Bizim güccük gobel birez çalışınca zırıncımıya başladı eccik. Hiç bişiye de dayantısı yok. Ham armut gibi adamın ümüğüne duruyo. Bi şiy deyince de zığarmaya, hemen zeklenmiye başlıyo. Kökünü mesimiyo adamı. Hep emmileri şineltti. Artık sıtkım sıyrıldı valla. Şeytan bazen duluğuna duluğuna bi sumsuk vur ya da yılmanık zopayı al eline, kıçına kıçına bi vur diyo. Ama olmaz ki, delağannı çocuk. Böyük oğlan öyle değel Allahtan. Askerdeki Mıstafamsa bambaşka. Uyaroğlu. 6 ayı var tezkereye.

Havalar ısınıyo, zaman geçiyo gız anam. Şunun şurasında ırgatlığa ne kaldı ki. Irgatlık dedim de, bu sene de mübarek Iramazan ırgatlığa denk geliyo. O sıcakta aç susuz ekin biç, talladan sap getir, düven sür, harman savur adamın imanı gevriyo valla. Sıcakta olsa harman zamanının ayrı bi tadı oluyo hani. Iramazanın tadı da başka. Ağşama bi tarhana çorbası, bi salata, bir iki de yemek yetiyo. Zöhürde taptapı çöreği ısıcak ısıcak, bi de hoşaf ohh. Yeni nesil onu da beğenmiyo ya. Neymiş taptapı çöreği adamın midesini ekşitiyormuş. Hele hoşaf yerine ille de çay olacak. Geceleyin çay olur mu allasen?

Şindi ekinlerin firik zamanı. Dün gobeller firik edip gelmişler, onu yidik ağşam. Ekinler kalksın da o zaman hedik ederik. Sen çok seven de ah gönderebilsek. Bulgurda Kümüğün Samiyi, Hediyenin Omarı ney çağırıp sohu döğdürürük. Bi horuz keserik, bi de havla bastık mı iyi şennikli olur akşamınan serinnik düşünce. Senin bulgurunu, yarmanı gönderirik, hiç merak etme. Şindilik başka diyeceğem yok. Baki selamlar.

Seni candan seven arkadaşın.

(Suat Zobu)



.