.

AD BANNER

Yerliköyden ANILAR: Pine, Torrik, Hediye Bibi

         
21 Nisan 2010, 10:13

Sizler belki bilmezsiniz de Pine vardı. Komik adamdı. Erkeklerin toplandığı “Köyün İçi” denilen yerde anlattıklarını ağzımız açık dinlerdik. Kendine has bir konuşması ve ses tonu vardı. "Yani bana bak ......." diye başlar, bizleri kırıp geçirirdi gülmekten.

Şimdi-şimdi düşünüyorum da epey de partal atıyormuş hani. Gerçi anlattıklarına biraz partal karıştırmasa, biraz abartmasa hoşumuza gitmezdi belki de…

*

Şekir Dayı vardı. Bulgaristan göçmeni. Dili hala tam düzelmemiş. Caminin dibinde kendine has konuşmasıyla ağzına baktırırdı..

Köy önündeki bahçesine giren eşeklerden çektiğini hiçbir şeyden çekmemişti.

“Sabah sabah eğer sevap kazanmak istersen bahçelere gidip eşek çıkaracaksın/döveceksin” der de başka şey demezdi. Bir de ben “Onu bilir, onu söylerim” derdi.

*

Torrik vardı. Hep bir yerlerden gelecek yüklüce bir paranın hayaliyle yaşar "Geliyo TIRINAN geliyo" derdi. O para gelince saray gibi bir ev yaptıracağından tek odalı bir kulübede ömrünü geçirdi. Gereksiz masraf etmenin ne anlamı vardı !!

Gelmedi.

O lanet olası TIR da gelmedi, o para da.

Hoş bu saatten sonra da gelmez ya!.. Gelse de neye yarar ki? Torrik de vefat etmiş. Allah rahmet eylesin.    

 *

Bir de Hediye Bibi vardı tabii. Köyde yapılan düğünlerin vazgeçilmeziydi. Kadınlar bölümünde def çalar, türkü söyler, erkek kılığına girer, türlü "TİYATORA"lar yapardı.

[Küçükken biz de girerdik kadınlar bölümüne. Sonra sonra almadılar tabii :) Nedenini hala çözebilmiş değilim.. 😊 ].

Hediye Bibi özünde iyi bir insandı elbette. Ama hepimiz biraz tırsardık ondan..

Evlerimiz bitişikti. Bizim bahçemize göre aşağı yukarı 2 metrelik kot farkıyla daha aşağıda olan bahçesini, sınır oluşturan akçalıların arasından bazen izlerdik. Yüksek duvarlarla çevrili bir avlunun ortasındaki evi bize gizemli gelirdi. İçini merak ederdik. Bizim köyde içini hiç görmediğim nadir evlerden biriydi. Köyün değişmez bekçisi Arifin Ali kocasıydı. Başka köyden gelmiş bizim köye yerleşmiş. Hediye Bibiyle evlenmişler. Sanırım Hediye Bibi’nin ikinci kocasıydı. Çok fakirlerdi.

Sonraları köyün alt taraflarına, Tekke Çayı'nın kenarına, muhacirlerin boşaltıp Çorum merkeze taşındıkları eve geçtiler. Önce Arifin Ali kayboldu ortalardan. Yılların yorgunluğundan kamburlaşmış beliyle Hediye Bibi'yi görürdüm bazen. Sonra O da kayboldu, daha niceleri gibi...

Allah hepsine rahmet eylesin. 

 

          Suat ZOBU

 

Bibi: Uzaktan akraba yaşlı kadın

Partal: Palavra

Şekir: Şakir

Tırsmak: Korkmak, çekinmek

Tiyatora: Tiyatro, gösteri

---









Yani bana bak; Pine Dayı bu işte..






Yerliköy Facebook Google İskilip Çorum





.