.

AD BANNER

İPEK EFENDİMİZİN HAYATI

İBRAHİM İPEK (KSA) KİMDİR? 

İpekEfendi (KSA) Hazretleri, 20 Eylül 1934’de Çorum’un İskilip İlçesine bağlı Yerliköy’de doğdu. 

Küçük yaşta Kur’an-ı Kerim’i hıfzederek, 14 yaşlarında, zamanın büyük şeyhlerinden Hüsnü Gülzari Hazretleri’nden el alarak, Halvet-i Uşşaki Tarikatı’na katıldı. Genç yaşında gecesini üçe bölerek, bir bölümünü uykuya, bir bölümünü Kur’an-ı Kerim okumaya, bir bölümünü de tesbih çekmek için ayıran İpek Efendi Hazretleri, bu düzene kendisini alıştırabilmek için yastık yerine bir kütüğü oyarak, rahat edemeyip gece uyanmasını bu şekilde temin etmişti.
17 yaşında evlenerek İskilip’e yerleşen İpek Efendi, İskilip’te Mekkeli Ömer Hoca’dan Arapça ve Tefsir dersleri alarak kısa zamanda yüksek derecelere geldi. Hüsnü Gülzari Hazretleri’nden 23 yaşlarında icazet alan İbrahim İpek Efendi, bu tarihten sonra insanları irşad için birçok beldede dolaştı ve İslâm’ı anlattı.
Sohbetlerinden onbinlerce kişi feyz alarak doğru yola tebdil etti. Birçok divanı bulunan ve zamanındaki ‘dört kutup’tan biri olarak kabul edilen İbrahim İpek Hazretleri, 6 Haziran 2000 günü fâni âlemden, ebedi âleme irtihal etti. Kabri Yerliköy’de olan İbrahim İpek Hazretleri’nin kendi divanından, kabir taşlarında şu sözler yazılıdır:

Mücahid nefsini pak eyle,
Hem kendini hak eyle,
Ne öyledir ne böyle,
Kabrimde hay benim.

İrşat Dönemi ve Vefatı

İbrahim İpek Efendi 1962 yılında icazet almıştır. 1965 yılında şeyhinin, 1967’de ise ser halife Mehmet Ali Fehmi Dede’nin vefatıyla birlikte bilfiil hizmete başlayarak o yıllarda ikamet ettiği Yerli Köy merkez olmak üzere Çorum, Çankırı, Kırıkkale, Ankara gibi Anadolu’nun birçok yerini köy kasaba demeden dolaşarak insanlara hak ve hakikati, Allah ve Resulü’ nün ve ehlibeytinin aşkını muhabbetini sevgisini duyurmak yolunda gayret sarf etmiştir.
İbrahim İpek Efendi Çorum, Çankırı, Kırıkkale, Ankara, İstanbul başta olmak la beraber birçok yurtiçi, Pakistan, Hindistan, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Almanya, Hollanda gibi de birçok yurt dışı seyahatlerinde bulunmuştur ve bu seyahatleri esnasında gerek yurdumuzda gerekse yurt dışında birçok insanın tasavvuf neşesiyle tanışmasına vesile olmuşlardır. Ve ayrıca bu seyahatleri esnasında ilim ve irfanlarıyla temayüz etmiş Mehmet Zahit Kotku, İsmail Hakkı Toprak, Muhammed Malik Alevi, Muhammet Mustafa Kamil, Muhammet Nezir, Şeyh Nazım Kıbrısi, Prof. Dr. M. Esat Coşan, Abdullah Çetin Faruki, Sıddık Naci Eren Balıkesiri, gibi birçok ilim, fikir ve gönül adamlarıyla da görüşmüştür.
İbrahim İpek Efendi ilk haccını 1965 yılında yapmış ve ömrünün sonuna kadar kırk küsur hac ve umre ziyaretinde bulunmuştur. Hac ve umre ziyaretlerinin çok olmasından dolayı kutsal topraklarda ve oraya gelen birçok İslam ülkesinden de mürit ve muhibbanı bulunmaktadır.  Yetmişli yılların sonuna kadar köyünde daha sonra ise Çorum merkezde hizmetlerine devam eden Hacı İbrahim İpek Efendi 6 Haziran 2000 tarihinde vefat etmiş, Yerliköy kabristanında toprağa verilmiştir.
Mekanı cennet olsun.