.

AD BANNER

Çorum Hakimiyet Gazetesi

Çorum Hakimiyet Gazetesi Ihvani Şen Haberi
 02.01.2014 11:52:27 
Gülesin Ağbal Demirer

‘Şehit’ dediği için yargılanan Şair bugünleri de gördü ya...

Yıl 1995. Bayat’ın Toyhane Köyü’nde (İskilipli Atıf Hoca’nın köyü) bir anma programı düzenlenir. Atıf Hoca’nın hemşehrisi İhvani Şen lakaplı Hasan Şen, irticalen iki kıtalık bir şiir okur. Şiirinde İskilipli Atıf Hoca için; “Alim mürekkebi ve şehid kanı/ Tüm şehidler gönlümüzde yaşıyor/Issız yerde feda etse de canı,/ Fikirleri gönlümüzde yaşıyor.

Hocam şehitliğin sırrını açtı/ O zaman İhvan’ım kendinden geçti/ Cümle kelebekler sonsuza uçtu/Atıf Hoca gönlümüzde yaşıyor” dedi.

Yani bir halk ozanı, aynı topraklarda doğduğu hemşehrisi için içinden geldiği gibi iki dörtlük okudu. Durumdan vazife çıkaranlar boş durur mu? Muhtemelen bir şikâyet üzerine ‘vay sen devletin astığı birine nasıl şehit dersin’ diyerek Hasan Şen ve şiiri yargıya taşınır. Neticede bir halk ozanının gönlünden kopup gelen safiyane coşkunun eseri dizeler beraat eder.

Ve aradan geçen yaklaşık 20 yıl. Halihazırda Ankara’da yaşayan hemşehrimiz Hasan Şen, yakın zamanda yine bir açılış için geldiği İskilip’te merhum İskilipli Atıf Hoca’nın anıt mezarı başında aynı şiiri okur. Yine aynı inanç ve coşkuyla. Şen’in dediği gibi, “Bugünleri görmek çok güzel!”

Anlamlı şiiri bir yerlere nakşetmek

Hasan Şen’i tanımayan Çorumlu yok gibidir ancak biz yine de kendisinden bir kaç sözle bahsedelim. Uzun yıllar Çorum kütüphanelerinde çalıştıktan sonra Ankara’ya yerleşen ve burada emekli olan Hasan Şen, halen Türkiye’nin bir çok yerinde hatta yurt dışında düzenlenen etkinliklerde Çorumlu İhvani Şen olarak görev alıyor, dörtlükler okuyor. Şen’i diğer halk ozanlarından ayıran özelliği ise irticalen şiir okuması. Yani o her an duruma uygun şiirler döktürebiliyor.


Yine bir memleket ziyareti nedeniyle bugünlerde Çorum’da bulunan Hasan Şen ile Hakimiyet’te sohbet ediyoruz. O günleri anlatırken, 1995 yılında ‘Atıf Hoca’ya şehit demek suç mu’ başlığıyla yaptığımız haberi hatırlatıyor bize. O haberi ve yaşadığı mahkeme sürecini anlatırken, bugüne dair de içimizde umutlar ve niyetler beliriyor. Hani diyoruz, bu toprakların yetiştirdiği ünlü alim İskilipli Atıf Hoca için yaklaşık 20 yıl önce okunan ve dava konusu olan şiir, şimdi İskilipli Atıf Hoca’nın adını taşıyan anıt mezar, hastane ya da parkın bir köşesinde o dönemlere dair bir damga gibi yerini alsa. Ne güzel olur.


 











.




.